tisdag 25 januari 2011

James Clerk Maxwell

Är det inte fantastiskt att man när som helst dygnet runt kan ta del av Sveriges Radio program eller ladda ned dem i sin I-Phone och bära med sig dem. Detta gäller naturligtvis 100-tals andra radiostationer över hela världen. Men SR är min favorit. Förutom sporten i P4 som skall avlyssnas direktsänt så lyssnar jag nästan uteslutande på P1. Jag "prenumererar" på ett 20-tal program genom s.k. podcasting som ger automatiskt överföring till telefonen när den ansluts till datorn. Idag var jag hos sjukgymnasten där jag i egen regi kör ett entimmars pass tre gånger i veckan. Jag hade aldrig klarat av att genomföra detta utan att samtidigt ha möjlighet att lyssna på P1:s programutbud. Jodå, ibland växlar jag till musik och då kan det bli lite av varje. Men idag lyssnade jag i huvudsak på programmet "Filosofiska rummet".

Rubriken på programmet löd "Var finns matematiken?" De var två uppsalaakademiker som diskuterade detta svåra ämne. Den kände professorn i teoretisk fysik Ulf Danielsson var en deltagarna. Han sysslar med strängteori till vardags då han inte håller på med populärvetenskap. Han har skrivit flera böcker och är en flitig gäst i diverse radioprogram. Han är mycket underhållande att läsa och kanske framför allt att lyssna på. Den andre deltagaren var Gunnar Berg som är lektor i matematik. Han visade sig definitivt vara en värdig debattör till Ulf.

På frågan om matematiken är en mänsklig uppfinning eller om den existerar oberoende av människan hade de två lärde männen något överraskande helt olika åsikter. Ulf argumenterade för en mer traditionell syn på denna kanske eviga fråga medan Gunnar framförde annorlunda åsikter. Jag skall inte utveckla detta mera utan jag rekommenderar er att lyssna på programmet. 

Under diskussionen anknöt Ulf till James Clerk Maxwell. Den senare är en av mina stora idoler. Tror för den sakens skull inte att jag är en fetstor insnöad nörd. Jag lovar att återkomma i framtida inlägg om idoler av mer modernt och populärt snitt. Nåväl Maxwell var fysiker och gjorde bl.a. stora insatser inom gasteori, värmelära, astronomi m.m. Han låg också bakom den absolut första färgbilden (1861). Men hans absolut största insats var inom elektromagnetismens område. Genom fyra ekvationer lyckades han beskriva all elektromagnetiskt strålning och därmed kunde allt från likström till högfrekvent strålning inklusive ljus få sin teoretiska förklaring på ett genialiskt sätt. Att sedan experimentalister som Hertz och uppfinnare som Marconi har fått långt större ära av sina gärningar är obegripligt. Dessa herrar bekräftade Maxwells teorier, vilket i och för sig är värt ett erkännade. Men nästan alltid hyllas Marconi eller Hertz utan att Maxwell nämns. Det är djupt orättvist.  

Maxwells fyra ekvationer är för mig  vacker poesi och när jag i mina bästa stunder till fullo kunde förstå dem så var det nog liktydigt med vad en del människor upplever när de överfalls av religiositet. Man kan bara spekulera i hur man skulle känna sig om man förstod något av strängteorin...

Men vad sa då Ulf om Maxwell? Jo han sa att Maxwells ekvationer när de framlades inte alls var vackra utan långa, komplicerade och svårgenomträngliga. Med den tidens matematik så gick det inte att göra bättre. Det kändes uppenbart att om jag hade levt på 1800-talet så hade jag med mina begränsningar aldrig kunnat förstå ekvationerna. Med detta ville han nog ha sagt att matematiken hela tiden utvecklas hand i hand med de övriga vetenskapsgrenarna och att den knappast lever sitt eget liv. Jag är böjd att hålla med. Det är lätt att glömma matematiken när t.ex. alla nobelpris delas ut. Men utan utvecklingen av den så hade de tekniska framstegen varit starkt begränsade och naturlagarna hade utan tvekan varit mindre eller inte alls kända. Sedan kan man fråga sig hur dagens mattelärare skall förklara detta för sina elever. En mycket svår uppgift men väldigt viktig för att motivera ungdomar att syssla med matematik.

Till slut vill jag vördsamt tacka James Clerk Maxwell för hans arbete inom den elektromagnetiska fältteorin. Hans insatser har starkt underlättat min försörjning och man måste nog framhålla att detta gäller också för miljontals andra människor.



2 kommentarer:

  1. Lika tyckande här. Otroligt att Maxwell kunde teoretisera detta långt innan försök med radiovågor gjordes. Han lär visst själv ha sagt att han inte såg någon praktisk nytta med teorin.

    Ett tips: YouTube bjussar på lektioner, bl a om Maxwell:s ekvationer. Prof. Jerzy Wrobel vid UMKC undervisar här i dryga 40 minuter, men jag är inte riktigt säker på att jag så här i efterhand egentligen begrep så mycket. Det är mycket pedagogiskt upplagt och han pratar sakta tack och lov:

    http://www.youtube.com/watch?v=h5Y45wEO9F4

    /Amatören

    SvaraRadera
  2. Till Amatören: Roligt att du har samma uppfattning som jag om Maxwell. Tack för tipset om YouTube-föreläsningen. Mina kunskaper i elektromagnetisk fältteori är tämligen rostiga. Kanske kan professor Wrobel åtgärda detta.

    /CH

    SvaraRadera