torsdag 20 januari 2011

Skådarutflykt

Idag gjorde Kjell och jag årets första utflykt för att spana på fåglar. I bland ser man när någon fågelorganisation beskriver sitt program av utflykter att de klassificeras med bokstäverna A,B,C och D. A betyder att utflykten är mycket lättsam och vem som helst orkar hänga med. D betyder extremt svår och är man 40+ , har halvrisig kondition och gärna vill ha någorlunda regelbundna måltider och helst få någon sovpaus under ett dygn då gör man sig inte besvär. Vår utflykt kan betecknas som "A mycket light".

Vi skådade huvudsakligen i Nynäshamns hamn och ofta från bilen. Solen visade sig inte och det var några minusgrader men så gott som vindstilla. Visst var det lite kallt men det kan inte jämföras med hur det kändes för några veckor sedan. Kanske anade vi något tecken på att det kommer en vår. Hos fåglarna råder ingen tvekan. Här härskar optimismen och framåtandan. Man har redan smyckat sig i parningsdräkter. Kniphanarna slåss inbördes och kråmar sig för honorna. Storskrakarna är praktfulla men tar det lite lugnare. Viggar och gräsänder simmar omkring på vattnet och verkar startberedda.

Bland de relativt stora flockarna av vigg och knipor såg vi fem salskrakar. Alla hanar. (Vid hemkomsten kollade Kjell vad som fanns i kameran och då upptäckte han också en hona). Salskrakarna har en lång resa till sina häckningsområden uppe på taigan. De häckar även sällsynt i våra lappmarker. Det är en väldigt vacker fågel som ger ett exotiskt eller kanske arktiskt intryck.

Efter att ha sett  oss mätta på fåglar så återstod att även stilla den mer naturliga hungern. Nynäshamns hembygdsgård har en trevlig servering som försåg Kjell med kålpudding och jag fick ärtsoppa. Gott!
1 kommentar: