torsdag 13 januari 2011

Engelsk fotboll

Nu är allt klart! 12 februari sitter jag på på Old Trafford i sällskap med min son. Många vet säkert inte vad detta innebär. Men alla ni som kan och följer engelsk fotboll vet att jag kommer att få bevittna drabbningen mellan Manchester United och Manchester City. En av de absolut största matcherna i det som nu för tiden kallas Premier League d.v.s. högsta serien i engelsk fotboll.

Utan att förstå riktigt varför har jag alltid varit fascinerad av engelsk fotboll. Långt innan det blev vardagsmat att visa fotbollsmatcher i TV så var det för mig betydligt viktigare att få tag i de senaste matchresultaten än att lära mig multiplikationstabellerna. Redan i unga år så blev Manchester U mitt favoritlag. Kanske berodde det på att jag som liten pojke fick höra talas om att halva laget omkom i en flygolycka 1958. Konstigt nog är det inte så många  svenskar som har Manch U i sitt hjärta. Liverpool, Arsenal, Everton, Chelsea, Tottenham och Aston Villa har alla troligen betydligt fler supportrar i Sverige. Säkert har alla engelska lag sina anhängare i vårt land. Televisionens tipsextra har naturligtvis bidragit till detta. Min far hade hela sitt liv det något udda laget Huddersfield som sitt favoritlag. Enligt honom skulle det bero på att han någon gång på 30-talet såg en match i Göteborg mellan just Huddersfield och Blåvitt.

Vän av ordning och med en nykter attityd till fotboll kanske undrar varför engelska ligan skulle vara märkvärdigare än den italienska eller spanska. Jag kan inte argumentera om detta utan konstaterar bara att för mig är engelsk ligafotboll det bästa. Självfallet är jag medveten om att det i de stora engelska klubbarna finns en majoritet av utländska spelare men det påverkar inte min uppfattning ett dyft.

Min enda match som jag har sett live på plats i England spelades på White Hart Lane vilket är Tottenhams hemmaarena belägen i norra London. Årtalet var 1975. Motståndarna var Everton. Nu 35 år senare är det dags för match nummer två och med mitt favoritlag i huvudrollen! Gissa om jag har svårt att bärga mig tills flyget mot Manchester lyfter.

2 kommentarer:

  1. Hej Curt. Tack för kunskapslyftet om engelska ligan. För mig ett lyft från noll till hundra. Är det inte j-t kallt att spela fotboll i februari?

    SvaraRadera
  2. Kjell, det kan nog vara ganska kallt när matcherna spelas. För engelsmännen tillhör det dock sporten att de yttre förhållandena skall vara besvärliga. Det skall mycket till för att man ställer in. Stora mängder snö kan vara en anledning till att matcher skjuts upp och detta skedde faktiskt under den senaste julhelgen.

    SvaraRadera