tisdag 11 januari 2011

Winter´s Bone

Ikväll såg jag filmen Winter´s Bone som vann bronshästen på Stockholms filmfestival 2010. Det var väl detta pris som gjorde mig nyfiken på filmen. Att den också har fått lysande recensioner i Stockholms morgontidningar gjorde väl å andra sidan att mina förhoppningar på att få se en bra film grusades en del. Men nu konstaterar jag utan tvekan att Debra Graniks skapelse är ett mästerverk.

Filmen utspelas i en fruktansvärt otäck avkrok någonstans på gränsen mellan Missouri och Arkansas. Här lever människorna i fallfärdiga ruckel och alla tycks på något sätt vara släkt med varandra. Man kan undra vad man livnär sig på men brottslighet och i synnerhet kokning av methamfetamin verkar vara ett mycket viktigt inslag i försörjningen.

I ett av husen bor 17-åriga Ree tillsammans med sina småsyskon och sin mamma som totalt har förlorat förmågan att kommunicera med omvärlden. Ree tar på sig den stora bördan att försöka hålla ihop familjen och se till att man överlever. Ibland får man en bit mat från några grannar men ibland tvingas Ree skjuta ekorrar för att få något att stoppa i grytan.

Fadern som är expert på att koka amfetamin har blivit gripen. Ree får reda på att han har släppts mot borgen i avvaktan på rättegång. Men nu är han försvunnen och vad värre är så har han använt hus och mark för att betala borgen. Om han inte dyker upp så tvingas hans familj att lämna gården och ställas på bar backe. Ree som vet i vilka kretsar pappan brukar vistas i ger sig ut på jakt efter honom. Hon möter en kompakt avoghet från sina släktingar och hon hotas med våldsamma repressalier om hon inte omedelbart lägger ned sökandet efter pappan. Det ingår i någon slags hederskodex att inte ställa vissa frågor.

Filmens handling genomsyras av ondska och brist på mänsklighet. I kontrast till detta står Rees sökande efter en gnutta medmänsklighet. Det hela hade kanske blivit helt outhärdligt om det inte i all bedrövelse vid några tillfällen hade givits prov på lite omtanke och omsorg.

Filmen kommer säkert att nomineras till ett flertal Oscars. Inte minst Jennifer Lawrence som spelar Ree förtjänar en sådan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar