lördag 22 januari 2011

Billström och Bildt på hal is?

Vad som står i de dokument som publicerats av Wikileaks och som refererar två svenska ministrars samtal med amerikansk ambassadpersonal i Bagdad tänker jag inte kommentera även om det finns väldigt mycket att säga om detta. Läs debatten på Newsmill t.ex.

Vad som gör mig extra upprörd är en intervju med ett av de två statsråden, nämligen migrationsminister Billström. Se hela intervjun här. På varje fråga som den tålmodiga intervjuvaren ställer så svarar Billström 17 ggr (!)  med mer eller mindre samma fras: "Den svenska regeringen  kommenterar inte på något viss de s.k. Wikileaks dokumenten eftersom det handlar om uppgifter från tredje part". När han upprepade gånger får frågan om han som första part kan kommentera de uppgifter som Wikileaks har publicerat svarar Billström att svenska regeringen inte kommenterar tredje parts uppgifter o.s.v. Så håller det på en lång stund. Ministern gör sig alltså minst sagt till ett stort offentligt åtlöje när han väljer att uppträda som en papegoja istället för att klart dementera, bekräfta eller ge någon som helst personlig bild av vad som sas på mötet. Att han gör sig löjlig kan vi väl leva med. Vad värre är att hans beteende ger oss starka misstankar. Vad är det han döljer? Slutsatsen som man lätt drar är att framträdande ministrar mellan skål och vägg tillsammans med representanter för främmande makt torgför åsikter som starkt avviker från den officiella svenska linjen. Är detta kanske på gränsen till förräderi?  

Jag tycker att Carl Bildt är en mycket duglig utrikesminister. En av det bästa vi har haft. Men jag kan inte sluta att förundras över hur han gång efter annan klarar sig från alla besvärliga affärer som han hamnar i. Han är verkligen en teflonmänniska. I detta fall får den orutinerade Billström ta hela smällen medan Bildt flyger vidare långt ovanför den svenska ankdammen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar