torsdag 17 mars 2011

Regeringen tillrättavisas av riksdagen

Att regeringen inte har egen majoritet i riksdagen blir då och då uppenbart. Idag var det votering om ett förslag om att staten skall göra sig av med sitt ägande av några guldklimpar i den statliga företagskorgen. De aktuella företagen var SBAB, Telia Sonera och Posten Norden. De rödgröna gjorde gemensam sak med SD och alla riksdagmän lyckades med konsstycket att trycka på rätt voteringsknapp. Så förslaget stoppades med två rösters majoritet. Riksdagen passade också på att tala om för regeringen att Vattenfall skall förbli ett helägt statligt bolag.

Jag har inga principiella invändningar mot utförsäljning av statliga bolag men jag blir irriterad när man säljer ut alla vårs egendom enbart för sakens skull vilket tycks vara regeringens plan. Utåt sett undviker regeringen att föra en idelogisk debatt om utförsäljningen. Man nöjer sig med att framhålla att staten inte är någon bra ägare samt att köpeskillingen för bolagen kan användas för att betala av statsskulden.

Jag håller med om att statens högsta representant i form av näringsminister Maud Olofsson inte är någon bra ägare. Med en mer positiv politisk ansvarig för den statliga företagsamheten hade säkert bolagen kunnat genererat större vinster. Men man skall ändå ha klart för sig att vinsterna i de bolag som var föremål för behandling i riksdagen nästan varje år redovisar väldigt goda resultat. Att då sälja dessa bolag med argumentet att det ger klirr i statskassan och att vi kan betala av på våra skulder tycks för mig vara rena nippran. Ur ett rent ekonomiskt perspektiv är det betydligt effektivare att använda företagens vinster för att reducera statsskulden.

En typisk finsk snaps
Sedan förstår jag inte varför det enbart är svenskt statligt ägande som är av ondo. När Vin&Sprit såldes ut så köptes det av det börsnoterade franska företaget Pernod Richard som endast var ute efter varumärket Absolut, som ju är en formidabel framgång och som fortsättningsvis under många år hade kunnat bidraga till avbetalningar av statsskulden. De flesta av Vin&Sprits övriga kända varumärken har Pernod sålt vidare till den finska statliga motsvarigheten till gamla Vin&Sprit. Så när du tar en OP till midsommarsillen så inbilla dig inte att det är en svensk snaps du dricker. Men gläds istället åt att du inte behöver vara hänvisad till Koskenkorva om du vill bidra till finska statliga brännvinsinkomster.

Sälj gärna ut statlig verksamhet men gör det för böveln efter strikta ekonomiska och affärsmässiga principer och inte efter gamla slappa liberala värderingar. Sedan kan man alltid diskutera om det är riktigt att stora delar av den viktiga infrastruktur som ägs av Telia och Vattenfall hamnar utanför statlig kontroll. Jag har starka invändningar mot detta och jag antar att detta också är skälet till att SD röstar mot regeringens förslag.

Vågar man ge SD en eloge för att de var med om att fatta ett bra beslut i riksdagen?

2 kommentarer:

  1. Ja minsann, jag har också under flertalet år häpnats över denna "hål i huvudet taktik" som regeringen envisas att hålla fast vid i frågan. En taktik som får liknas vid gammeldags prestige helt fritt från modernt sunt förnuft. Ett kortsiktigt agerande.
    Om jag inte minns alldeles fel så slutade vinsten 2010 för exempelvis Vattenfall, som inte var berörda denna gång, på cirka 13 miljarder kronor. Alltså ett rejält tillskott till statskassan även om jag inte är någon anhängare av agerandet på just elmarknaden. Men som ett exempel. Rätt skötta bolag med verksamheter inom samhälleligt grundläggande områden borde därmed kunna utvecklas och frodas i statlig ägo. Därtill krävs en god och affärsmässig ledning och ägarkompetens, vilket det tyvärr både varit och är stora brister i. Jag saknar någon slags genuint långsiktigt intresse från regeringshåll. Där finns en hel att fundera över och ta tag i.

    Hoppfull

    SvaraRadera
  2. Till Anonym: Tack för din kommentar! Du argumenterar klart bättre än jag för en sak om vilken vi båda uppenbarligen har samma åsikt.

    /CH

    SvaraRadera