onsdag 23 februari 2011

The King`s Speech

Om jag förr någon vecka sedan hade fått i uppgift att berätta något om Storbritanniens kung George VI så hade jag inte haft så mycket att komma med. Jag visste att han efterträdde sin bror Edward VIII som tvingades abdikera av kända skäl. Till en början gick han inte så bra ihop med Churchill. Detta berodde säkert på att George VI ansågs ha en undfallande inställning gentemot Tyskland. Märkligt nog föredrog Churchill brodern Edward trots dennes grumliga nazisympatier. Så småningom blev emellertid kung och premiärminister goda vänner och åt lunch tillsammans varje torsdag under kriget. En anekdot som har fastnat i huvudet handlar också om Churchill. När det var dags för invasion av kontinenten så ville den stridslystne Churchill gå iland i Normandie tillsammans med de första brittiska soldaterna. Generalerna kunde inte förmå honom att överge denna befängda idé. Kungen får emellertid reda på Churchills planer och ställer då ultimatum: åker du så åker jag också. Till Churchills stora missräkning så får invasionsflottan ge sig iväg utan honom.

Nu när jag har sett filmen The King´s Speech vet jag lite mer om George VI. Filmen bygger på den "sanna" historien om en prins som mer eller mindre tvingas att bli kung. Han lider sedan barnsben av ett för en offentlig person stort problem. Nämligen svår stamning. Kriget står för dörren och England behöver ett statsöverhuvud som kan hålla eldande tal i direktsändningar till hela världen. 

Kungen får behandlingar av framstående doktorer och talpedagoger. Ingenting hjälper och till sist så kontaktar kungens hustru den smått excentriske och okonventionelle logopeden Lionel Logue. Kungen vägrar till en början att träffa Lionel. Han avviker alltför mycket från de människor som vistas i kungens kretsar. Sakta med säkert uppstår det dock en stark vänskap mellan kung och tjänare. Kungen vågar för första gången öppna sig inför en annan människa och berätta om sin inte helt lyckliga barndom. Så småningom lyckas de tillsammans reducera stamningsproblemen. Eldprovet blir ett stort radiotal till samväldet när kriget är ett faktum.

The King`s Speech har tilldelats många priser och har nominerats till inte mindre än 12 Oscars. Denna uppmärksamhet och de översvallande recensionerna är för mig lite svårförståliga. Visst är det en trevlig och lätt humoristisk film och behöver man muntras upp lite så kan man väl se den. Ett hyggligt hantverk i feelgood genren.    


      

3 kommentarer:

 1. Instämmer. Klent utformad story trots den historiska bakgrunden. En bra rollprestation dock. Filmen motsvarade inte riktigt förväntningarna.

  Tidigare kommenterare imponerades av micken. I en av scenerna fick man även se hur en "stenkaka" direktgraverades, i hemmiljö. Häftigt.....

  // Besviken

  SvaraRadera
 2. Till anonym: Håller med dig om det var häftigt att se hur man kunde kunde gravera stenkakor i hemmet. Jag hade ingen aning om att det på den tiden fanns sådan utrustning för hemmabruk.

  /CH

  SvaraRadera