onsdag 9 februari 2011

Bananrepublik eller dito monarki

Julian Assange ( Wikileaks grundare) är anklagad för allvarliga brott begångna i Sverige och han är därför begärd att utlämnas från Storbritannien. Om detta pågår det nu ett spektakel i en rättssal i London. Om Assange är skyldig eller ej till vad han anklagas för vill jag inte ha någon som helst åsikt om. Men jag kan inte undgå att reagera när man få ta del av vad som händer i rättssalen och den brännvinsadvokatyr som Assanges försvarare uppvisar.

Det som faktiskt i grunden rör sig om ett våldtäktsmål försöker advokaterna att överföra till ett mål mot Sverige som liknas vid en bananrepublik utan mänskliga rättigheter. Assange hävdar också genom sina försvarare på fullt allvar att eftersom Sverige är en lydstat till USA så är sannolikheten stor att Sverige skickar honom vidare till USA för att placeras på Guantánmo eller dömas till döden. Man menar också att Assange aldrig kan få en rättvis prövning av sitt fall i Sverige eftersom en lagändring år 2005 har medfört att män per automatik blir könsdiskriminerade i svenska domstolar. O.s.v. O.s.v.

Om en brittisk domstol skulle godta Assanges skäl för att att inte bli utlämnad så råder det knappast någon tvekan var i Europa vi har en bananmonarki. Åtminstone sett till dess rättsväsende. Jag vill emellertid tro att en brittisk domstol enkelt klarar att hantera detta fall utan att låta sig provoceras av massmedia och halvgalna advokater.

Man kan förmoda att Assanges advokater är synnerligen uppskattade i Washington eftersom deras agerande definitivt har dragit uppmärksamheten från allt som har avslöjats genom Wikileaks och strålkastarna har istället riktas mot Wikileaks grundare, hans tillskyndare och en insinuerad rättsröta i Sverige.

Om ni vill läsa mer om detta så kan jag verkligen, hör och häpna, rekommendera Williams Butts inlägg på Newsmill. Jodå, William är alla vårs Billy! Läs här!

Jag tycker också att  Reinfeldt fakltiskt gjorde ett bra om än alltför försiktigt uttalande. Här kan du läsa vad han sa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar