torsdag 17 februari 2011

En filmskatt

Genom ett samarbete mellan Svenska filminstitutet och Kungliga biblioteket finns nu filmer från hundra år i Sverige tillgängliga för oss alla. Det rör sig inte om långa spelfilmer utan om kortare journalfilmer, reklamfilmer, informationsfilmer os.v. Den äldsta är från 1897 och visar kungen av Siam när han landstiger vid slottet i Stockholm. Filmsamlingen belyser Sveriges 1900-tals historia ur olika synvinklar.

Ett mycket användarvänligt söksystem gör det lätt att hitta vad man för tillfället är intresserad av. Man kan söka på kategori, teman, årtal och titel. Planen är nu att under de kommande tre åren fylla på arkivet med 300 filmer/år. När man börjar att botanisera i detta fantastiska arkiv är det svårt att sluta. Man blir lätt lite nostalgisk när man känner igen gamla reklamfilmer eller blir påmind om händelser ur verkliga livet. Många filmer informerar om saker och ting som jag inte hade en aning om.

Det är mycket glädjande att två statliga organ har kunnat samarbeta och åstadkommit ett så utomordentligt resultat vilket medför att en verklig filmskatt finns lätt åtkomlig för allmänheten. Att allt är helt gratis gör inte det hela sämre. Här är adressen till arkivet: www.filmarkivet.se.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar