lördag 5 november 2011

Tar det aldrig slut??

I veckan har vi ännu en gång tagit del av rapportering om makalös snikenhet, tondövhet och kundförakt hos ledande företrädare för våra banker. Det har också avslöjats hur ministrar gör som Juholt. Man stänger av den moraliska kompassen och optimerar sina bostadsbidrag.

SVD och SVT rapporterar om guldkantade pensionsavtal för höjdarna i bankvärlden. Speciellt noteras att Nordeas VD Christian Clausen kan tacka för kaffet när han fyller 60 och lämna företaget med minst 100 miljoner kronor direkt i handen. De flesta av Nordeas fonder har haft en utveckling som är betydligt sämre än index. Den största fonden Alfa har gått hela 35% sämre än index. När Clausen av en SVT-reporter konfronteras med dessa uppgifter hånler han (ja det är faktiskt sant). Han vet att det inte är banken som förlorar pengar utan småspararna. Banken kan däremot ta ut förvaltningsavgifter på 160 miljoner enbart på Alfa-fonden.
Senare kan man ta del av uppgifter om att Clausen som är dansk men sorgligt nog tvingas att vistas i Stockholm och därför behöver han som tröst en anständig våning. Sålunda har banken försett honom med en lya på 250 kvm till priset av 22,5 mille. När det uppstår kritiska synpunkter på detta så dyker en riktig urtidsande upp. Det är Nordeas finländske ordförande Björn Wahlroos. När han intervjuas i radio svarar han med en minst sagt utmanande arrogans att en redaktör nog inte har någon möjlighet att sätta sig in i de rättmätiga anspråk på en bostad som föreligger hos en man av Clausens kaliber. Wahlroos säger också att han skulle vilja köpa fler lägenheter i Stockholm till sin VD och samtidigt höja hans lön. Menar mannen vad han säger eller försöker han skämta för att han saknar svar på reporterns frågor? Oberoende av vilket så är det magstarka uttalanden framför allt när det samtidigt meddelas att Nordea trots jättevinster skall sparka 2000 av sina anställda.
Borg och Wahlroos tycks komma bra överens.

Den största ägaren i Nordea är det finska försäkringsbolaget Sampo som äger drygt 20%. Svenska staten är näst störst med en ägarandel på cirka 15%.  Reinfeldt och Borg har tidigare kritiserat bankernas bonusutdelningar. Om man verkligen haft ärliga uppsåt med denna kritik eller om det ingått i formandet av moderaternas nya image vet jag inte. Men det är häpnadsväckande att man inte har hört något från regeringen angående uppgifterna om pensionsvillkor och andra vidlyftiga förmåner för Nordeas VD.  Eller samtycker man med bankens ordförande? Vilka instruktioner har den svenska statens representanter i Nordeas styrelse?

Vem av herrarna står bäst upp för försvaret av moralen?
Så till något annat men ändå inte. Vi förflyttar oss neråt i seriesystemet. Och då handlar det inte om massvis med miljoner utan vi få ta bort några nollor på beloppen. Ministrarna Tolgfors och Billström bor i Stockholm tillsammans med sina familjer men är inte skrivna på sin huvudsakliga bostadsadress. Istället har man listigt nog kvar sina bostäder i Örebro respektive Malmö. Detta arrangemang ger då möjlighet att utkvittera bidrag för dubbla boendekostnader. Observera att detta förfaringssätt aldrig skulle vara möjligt för vanliga löntagare. Reglerna är självfallet annorlunda för ministrar och riksdagsmän. Tolgfors och Billström agerar ungefär på samma sätt som Juholt. De förra herrarna slipper drev och de behöver inte åka land och rike runt för att be om ursäkt för sitt beteende. Ingen av deras partikamrater höjer på ögonbrynen och någon upprördhet i media får man leta efter. Varför denna skillnad? Jo det är enkelt. Det har nämligen alltid internt ställts betydligt hårdare moraliska krav på socialdemokratiska riksdagsmän och ledare än på borgerliga ministrar, för att inte tala om näringslivets toppar. Jag tycker faktiskt att denna hållning som råder eller snarare rådde inom socialdemokratin var mycket vacker. Politik, moral och förhållningssätt var en gång i tiden oskiljbara storheter inom SAP. Nu vete fan. 
  

2 kommentarer:

 1. Such is life Curt!

  Vi försöker nog alla berika oss på det sätt som står oss till buds.

  En annan sak: Jag tror du av förväxlat bilder av Tobias Billström och Julian Assange. Vad man skall tycka om den senare och det sätt han behandlats av myndighets-Sverige och av svenska medier är en intressant sak i sig.

  Sudden

  SvaraRadera
 2. Sudden!

  Jag är inte alls säker på att vi alla försöker berika oss. Jag är emellertid tvärsäker på att långtifrån alla berikar sig med sådana metoder och till den milda grad som jag skriver om i mitt inlägg.
  Att den ena bilden föreställer herr Tolgfors och den andra Mr Assange är jag medveten om. Jag hittade bilden på ett galleri som uppvisar s.k. look-alikes. Mitt syfte var att antyda att det finns olika typer av moraliska frågeställningar. Förmodligen var jag för otydlig.

  /CH

  SvaraRadera