torsdag 12 april 2012

Vad håller Bildt på med?

Radion sänder direkt från riksdagen och jag lyssnar förstrött på en debatt om den s.k. saudiaffären. Jag hajar till när utrikesministern talar och på sitt sedvanliga sätt försöker domptera sina kritiker och motståndare. Han har läst på i ordböckerna och kan konstatera att för att något skall kunna kallas för fabrik så måste anläggningen producera nya produkter. Den ”svenska” anläggningen i Saudi kommer förvisso att bestå av en massa byggnader som kommer att inhysa förstklassig maskinell utrustning men det kommer definitivt inte att produceras några nya produkter. Avsikten är endast att reparera och uppgradera avancerade vapensystem. Alltså ingen nyproduktion och därmed ingen fabrik. Slutsatsen är att alla som snackat om fabrik är ute i ogjort väder och de vet inte vad de talar om. De som inte kan skilja en fabrik från en anläggning för service, uppgradering och reparation skall låta bli att yttra sig. Och således konstaterar Bildt att det finns absolut ingenting i handläggningen av avtalet med Saudi som inte är enligt lag, förordningar och regelverk. De som inte vet exakt hur man i ordböckerna definierar ordet fabrik är dumsnutar. Regeringen, den nuvarande och den föregående, har handlagt affären oklanderligt.

Man tager sig för pannan och undrar varför i hela fridens namn försvarsministern avgick och om utrikesministern förlorat all verklighetsuppfattning. Det måste också framhållas att det är bedrövligt att det i riksdagen inte fanns någon från oppositionen som kunde ge ett rejält svar på tal.

Sedan kanske jag måste påpeka att jag alltid haft en viss respekt för Bildt som politiker och människa men hans nimbus flagnar alltmer och reporna i hans teflonskydd blir allt synligare. Hans insats i riksdagsdebatten var i vilket fall som helst beklämande. Det känns som om hans ständiga resande har fjärmat honom från gammalt hederligt svenskt förnuft, vilket ersatts av det internationella diplomatiska spelets ordbajseri och rackarspel. 

Jag vill framhålla att jag på inget viss är någon rabiat motståndare till svensk vapenexport. Men den skall ske under ordnade former och med trovärdig myndighetsöversyn och vi bör definitivt inte ingå långtgående avtal med de värsta diktaturstaterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar