torsdag 1 september 2011

Dagens I-landsproblem?

Ibland hör man talas om att datorer kraschar. Riktigt vad detta innebär har jag aldrig förstått. Är datorn totalt oanvändbar efter en krasch eller kan man i de flesta fall göra någon slags reparation? Vad är det egentligen som kraschar? Oftast omnämns hårddisken som den kraschade enheten. Men andra system i datorn kan nog också ställa till problem. Som en förberedelse till en krasch som för eller senare alltid kommer så uppmanas man att ta backuper av olika slag. En krasch verkar alltså på något sätt vara oundviklig.

Framtill för några veckor sedan så har jag personligen aldrig upplevt någon som kan liknas vid en datorkrasch. Detta trots att jag har använt datorer sedan PC:ns barndom. När det har varit dags för generationsbyte av dator så har det alltid kunnat göras i god ordning med den gamla datorn fullt fungerande. Men för några veckor sedan la min gamla trotjänare till dator av. Av alla konstiga tecken och anvisningar som uppenbarades på skärmen så förstod jag att nu var det illa. En krasch! Under ett halvår hade jag dessutom noterat diverse varningar om för högt processorutnyttjande och att fläkten i datorn nästan konstant gick på högvarv. Så jag borde förstått att det var ett allvarligt läge och börjat förbereda datorbyte.

Ny dator inhandlades och därmed senaste versionen av Windows. Det visade sig att min nya dator var utrustad med Windows 7 i 64 bitars version till skillnad mot den gamla datorn som hade 32 bitars Windows Vista. Att försöka återskapa allt som fanns i min gamla dator var ingen lätt uppgift. Dokument, bilder och filmer var inga problem. Allt sådant hade jag sparat på separat hårddisk. Men med alla dessa mer eller mindre nödvändiga program var det annorlunda. Det visade sig snart att många av mina program inte kunde köras med det nya operativsystemet. I vissa fall så måste jag ladda hem nya versioner. I bland var detta gratis och i vissa fall ville programmakaren ha betalt. Någon gång var det så komplicerat att jag var nära att ge upp.

Nu efter tre veckor och massvis med timmar nedlagda är jag nöjd. Min nya dator fungerar perfekt och det är nästan inget jag saknar från min gamla datormiljö. Utan alla dessa fantastiska forum som finns på nätet hade jag aldrig lyckats återställa allt. Om vi bortser från existensiella frågor så kan man nog på nätet få svar på det mesta. Det underlättade också att min gamla dator efter massvis med startförsök faktiskt gick igång några gånger och höll sig pigg i 10-15 minuter. Dessa perioder kunde jag utnyttja till att tanka över information till externa minnen.

På gott och ont (mest gott) så är många av oss verkligen beroende och betjänta av att ha ständig tillgång till en dator. Därför är det lite underligt att datortillverkare, konstruktörer av operativsystem och programmakare inte tycks tänka på alla bekymmer konsumenten kan råka ut för i samband med byte av dator. Det borde gå att hitta lösningar som gör dessa byten något mindre ångestfyllda än vad som idag är fallet.

Datorkrascher är kanske ett lyxproblem men hade jag haft ovänner så hade jag aldrig önskat att de hade råkat ut för detta.    

4 kommentarer:

  1. Svaret på fundering om varför inget händer i branschen när det gäller prestanda är enkelt, Cash Cash Cash, Det dataföretagen tjänar pengar på är alla kringtjänster som service, program, kringprodukter, etc (listan kan göras lång). Kalla mig cynisk men jag tror ibland att det är en väl medveten strategi att tumma på prestandan och framförallt livslängden på dagens teknik. En dator ska helst högst hålla under 1-2 år och sedan ska den bytas ut och under tiden ska man skicka den på service, köpa alla möjliga tilläggsprogram och produkter och sedan inte klaga när allt går åt helvete. Att det bara är hackers som skickar ut välpassande virus känns också lite väl tillrättalagt. Här måste det ligga en hund begraven..

    SvaraRadera
  2. Jo, jag har också undrat vad som menas med "datorkrasch". En eller två gånger har min dator "lagt av" så totalt att jag inte kunnat få ut vad som fanns i den,utan fått förlita mig på dumpar jag gjort tidigare och som jag fick "ladda" min nyinköpta dator med. Det jag inte sparat var mailen. (Man skulle förresten vilja kunna spara mail utan alla tunga bifogade bilder, som man ju kan spara på annat ställe om de är viktiga.) Nå, "webb-mal" eller vad det heter (G-mail) är ju en bra sak.

    Men man får trösta sig med att det är nog uppfostrande att lära sig ta förluster. Och det finns värre förluster i tillvaron.

    När den digitala tekniken var ny så skröt vi med dess fördel att man kunde nu kopiera i hur många generationer som helst. Och att allt blev perfekt - eller så funkade det inte alls. Men i takt med att våra system blivit allt mer komplexa, uppstår situationer där systemet/tjänsten visserligen fungerar men inte fullständigt eller perfekt utan bara "sisådär". Dessutom verkar det som datorn och dess mjukvara med tiden "beckar ihop" (några skyller kanske på virus eller "instabiliteter"). Jag kan sålunda numera oftast inte se röstningsresultaten på DN:s frågor i anslutning till webbartiklar. Jag kan heller inte logga in till min Internet-bank "rakt på" när jag skall göra en transaktion utan får gå en liten omväg via "förenklad inloggning". (Min andra webbläsare Chrome är dock OK i både dessa användningar.)

    När jag härom dagen editerade ett blogginlägg var det plötsligt omöjligt att skapa en "dold länk" i texten (en annorlundafärgad text som är klickbar). Förtvivlan, jag använder vldigt ofta denna funktion, men lyckligtvis funkade det om jag editerade via Chrome-webbläsaren. Jag har förresten tidigare märkt att min bloggfirma ibland har problem med funktionerna samt att man ändrar funktionsdetaljerna litet då och då.

    Kommer därtill att sedan jag uppgraderade Windows måste jag vara långsammare vid inknappningen av texter som denna. Antagligen har någon programsnutt fått sig en törn. Mycket irriterande när jag måste gå igenom texten och rätta ganska mycket. Och muspekaren har blivit svårstyrd och "darrig" på sistone; irriterande.

    Så det finns inte bara krascher utan även gradvisa bort-tynanden. Digitaltekniken börjar bete sig som analogtekniken.

    Som rundradiolyssnare lider man ju numera av alla konstiga fel som numera kan uppstå i sändningarna (p g a digitalteknik och minskad bemanning). Förr blev det riksdagsdebatt för ett 5-minutersavbrott med upprörda ord om "rikets säkerhet" - nu bes det inte ens om ursäkt. (Här handlar det om fel hos SR och inte hos distributören.)

    Kommer förresten att erinra mig ett möte en gång på jobbet då avbrotts-statistik för vårt företags FM-sändare diskuterades. Det visade sig snart att detta hur man räknar avbrottstid var en delikat sak som berodde på hur signalen ut till sändarna distribuerades Om flera sändare bröts p g a ett centralt avbrott, så var det ju bara egentligen ett enda avbrott i vårt nät fast det i statistiken såg värre ut. Med flera sändaravbrott. Den ansvarige personen (Kurt hette han visst också...) fick lägga ned rätt mycket möda för att förklara sådant för oss andra.

    Sudden, lätt urspårad

    SvaraRadera
  3. Till Allvetaren: Ja ibland är det svårt att låta bli att fångas av tanken att det föreligger en gigantisk komplott mot oss konsumenter. I mina ljusare stunder finner jag nog ändå detta som mindre troligt. Det förutsätter ju dels en väldigt omfattande samverkan mellan företag med liknande produktutbud men också mellan företag som säljer kompletterande produkter. Ja, en stor del av hela branschen måste vara inblandad för att det skall fungera. Det finns all anledning att misstro de stora dataföretagen. Och visst är det pengarna som styr. Men just därför tror jag inte att de vågar att medvetet saluföra undermåliga produkter i syfte att bakvägen kamma hem storpotten. Dels är det frågan om rena olagligheter och dessutom kan förmodligen bara misstanken om detta handlingssätt vålla företaget stor skada.

    Kanske är jag naiv men jag har svårt att tro att det finns företag i branschen som skickar ut virus som skall skrämma oss till att köpa deras produkter. Däremot är jag övertygad om att företagen som säljer brandväggar och skydd mot virus starkt överdriver (eller medvetet ljuger) när de berättar om allt djävulskap vi kan råka utför.

    SvaraRadera
  4. Till Sudden: Du skriver om krascher och gradvisa bortynanden. Det får mig att associera till livet eller snarare hur vi på olika vägar kan uppnå stadiet efter livet. Kanske finns det då ett uns av mänsklighet i datorernas nyckfulla beteende :).

    Sveriges FM-nät och deras tillgänglighet har jag mycket att berätta om. Någon gång kommer jag säkert att skriva ett blogginlägg om detta. Men redan nu kan jag meddela att för några år sedan var det inga telekomnät eller radionät som var tillnärmelsevis så tillförlitliga som näten för P1, P2, P3 och P4. Och det var praktiskt taget omöjligt att ytterligare förbättra säkerheten i utsändningarna utan oerhört stora investeringar. Ändå blev det alltid ryggmärgsreaktioner hos ledande företrädare för departementen, PTS och riksdagsmän när det någon gång blev ett avbrott. Man talade om skandal, rikets säkerhet, nonchalans mot allmänheten och respektlöshet inför public serviceuppdraget etc.

    /CH

    SvaraRadera