torsdag 7 juli 2011

Vad fan håller 6:e AP-fonden på med?

Dags att avveckla eller rekonstruera?
Än en gång så kan man konstatera att 6:e AP-fonden har hanterat våra pensionpengar på ett minst sagt förvånansvärt vårdslöst sätt. Man har tvingats skriva ned värdet av sitt innehav i ett bolag som heter Terrestrial Broadcasting Investments AB (TBI) med 570 miljoner kronor till noll kronor! AP-fonden har nu insett att risknivån är alldeles för stor. Redan 2006 då AP-fonden började förse bolaget med pengar kunde vem som helst med lite branschkännedom förstå att detta var ett projekt med en osedvanligt hög risk. De tjänstemän på AP-fonden som hanterade ärendet brydde sig förmodligen inte om att rådgöra med externa experter. Följden blev att vi nu kan känna oss blåsta på en halv miljard av våra pensionspengar! Skandal!

TBI grundades redan 2006 men verkade tills nyligen under det krystade namnet Next Generation Broadcasting AB (NGB). Frontfigurerna för bolaget var några kända och halvkända svenskar med bakgrund inom telekombranschen. Dessa personer, förmodligen utrustade med en affärsplan som på sedvanligt sätt lovade mycket snabba cash, var allt som behövdes för att AP-fonden skulle öppna kranen och strö vårt guld över bolaget.

NGB heter numera TBI som
 ansöker om rekonstruktion
NGB:s affärsidé har varit att utveckla marksänd digital-TV i Afrika (Ghana, Kenya och Uganda!), Sydamerika och möjligtvis också Kina. Svårt att tänka sig något mer befängt. För bolagets verksamhet i Afrika tycks den kände S-märkte före detta riksdagsmannen Joe Frans (född i Ghana) ha haft en framträdande roll. Kanske har hans namn använts för att höja bolagets trovärdighet hos AP-fonden.

Enligt öppna källor har bolaget aldrig redovisat någon vinst utan resultaträkningarna ståtar med rejäla röda siffror. Har det funnits några inkomster överhuvudtaget? Bolaget uppger att antalet anställda långsamt har ökat upptill 20 personer. Så lönekostnaderna måste vara försumbara jämfört med de medel som AP-fonden skjutit till. Till vad har då en halv miljard använts? För en nyfiken journalist borde det vara möjligt att besvara frågan. AP-fonden måste omgående lägga alla kort på bordet och ge offentlighet åt allt man vet om denna affär och ge besked om ansvarsfördelning och riskhantering när fonden fattar beslut om vilka projekt det skall satsas på. Det är ändå svenska folkets pengar som har förbrukats.

Om du vill läsa pressmeddelandet från sjätte AP-fonden så klicka här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar