fredag 10 juni 2011

Mutkolvar och moral

Den senaste tidens avslöjande om mutkolvar och deras bestickare gör mig ledsen och beklämd men framförallt förbannad. För varje gång det har avslöjats ett nytt fall så har jag tidigare försökt intala mig att det var en isolerad  händelse och att det inte kan vara något som är satt i system i gamla Sverige. Den traditionella uppfattningen har varit att vårt land har företagsledare, politiska förtroendemän och tjänstemän i stat/kommun med en osedvanligt hög och oantastligt moral. Detta i skarp kontrast till omvärlden där korruption och nepotism är vardagsmat.

God fortsatt jakt!
Jag har sedan en tid tillbaka intagit en helt annan ståndpunkt. Vi är inte ett smack bättre än många av de länder som vi skadeglatt kritiserar för att de inte tar i med hårdhandskarna mot den avskyvärda korruptionen. Jag tror inte en sekund att mut-och-bestickningsskandalen i Göteborg med byggmästare Allbäck i spetsen eller härvan i Solna med stadsdirektören Reinhold är isolerade enstaka händelser. Hade Uppdrag granskning haft tiofalt med resurser så hade antalet avslöjanden ökat hundrafalt. Möjligen agerar förbrytarna i Sverige en aning mer sofistikerat än sina bröder i andra länder och därmed blir brotten svårare att avslöja. Åklagarna med sina mycket små resurser för denna typ av kriminalitet arbetar i uppförsbacke medan horder av stjärnadvokater ställs till de anklagades förfogande.

De som är inblandade i mutbrott är så gott som uteslutande personer med höga inkomster och vidhängande överdådiga förmåner. Är det bara ren girighet som driver dessa människor att genom sitt agerande ta avstånd från den moral som är självklar hos de flesta svenskar? Förmodligen är det så. Jag kan inte hitta någon annan anledning. Jo, kanske tror de sig vara förmer än vanliga människor och därför behöver de inte lägga moraliska aspekter på sitt agerande.
Fastighetsmiljardären Erik Paulsson t.v.,
åtalad för grov bestickning,  är näringslivets
 representant i muthärvan i Solna. Här belönar
 näringsministern honom  med en guldmedalj.

Det är dags att svenskarna slutar att rycka på axlarna åt alla korruptionsbrott och liknande som ideligen avslöjas. Vi skall kräva att åklagare och polis ges större resurser och att straffsatserna utökas. Ledare och förtroendemän som använder sin position för personlig vinning skall omedelbart förpassas ut i kylan utan fallskärm. Reagerar vi inte bestämt så kommer Sverige att ruttna sönder. En röta som sprider sig inifrån och uppifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar