fredag 3 juni 2011

En skitsak, eller?

En lönsam restprodukt?
Häromdagen hörde jag på radion något fantastiskt och som faktiskt gav svar på en fråga som jag  ibland själv har funderat på. Frågan lyder: Vad händer med alla stockholmares skit? Jag har nog förstått att det hamnar i ett reningsverk och att det ut från dessa anläggningar kommer nästan helt rent vatten. Men kan man verkligen till fullo förvandla skit till rent vatten. Förvisso inte! Man får en restprodukt som kallas avloppsslam med ett fint ord men en tydligare benämning torde väl vara förädlat bajs. Stockholms och Sveriges största reningsverk heter Henriksdal och här omhändertar man hela centrala Stockholms skit och det produceras följaktligen otroliga mängder avloppsslam. Var dumpar man detta? Jo det fraktas med tåg och lastbil till Norrland. Där används det som någon slags superjord som i första hand utnyttjas för gräsodling på sådana ytor som gruvnäringen har förstört.

Hittills har Stockholm levererat en halv miljon ton förädlad skit till Norrland! Förmodligen finns det andra kommuner i södra Sverige som gör samma sak. Är detta månne en någon försenad avbetalning till Norrland för all den energi, alla skogens produkter och olika typer av malm som Norrland försett södra Sverige med och som har varit medlet för bygget av det moderna Sverige. Tyvärr känns det som Norrland blir lurat än en gång.   Viktiga naturtillgångar betalas med Stockholms borgares skit!

Nåväl denna skithantering kan man nog skämta mycket om men det finns en allvarlig aspekt på avloppsslammet. Det innehåller viktiga ämnen ur gödselsynpunkt såsom kväve, fosfor m.fl. Men proportionerna av dessa ämnen ligger skyhögt över vad som är normalt i naturen och också i naturligt gödsel såväl som i handelsgödsel. Nu har några biologer slagit larm om att av vi står inför en miljöskandal av stora format. Må de inte ha rätt!

2 kommentarer:

 1. Hmm......aldrig kul att bli lurad kan man inflika som norrlänning. Det hela kanske ska ses som en form av kretslopp ?
  Ätbara grönsaker och rotfrukter odlas säkert delvis i denna gödslade jord, och transporteras sedan söderut till saluhallar och marknader....
  // Bengt

  SvaraRadera
 2. Bengt!

  Det är en vacker tanke, men kanske lite naiv, att den stockholmska skiten ingår i vackert ekologiskt kretslopp såväl som någon slags råvara för norrländsk export av grönsaker till Stockholm. Jag hade nog väntat mig en någon aggresivare ton mot Stockholm från en sann norrlänning. Själv ställer jag mig neutral mellan landsdelarna eftersom jag står med ett ben i Sörlandet och ett i Norrland.

  /CH

  SvaraRadera