måndag 1 augusti 2011

Dalarna på 36 timmar

Dalarna är enligt min uppfattning ett av några landskap som på ett för mig obegripligt sätt alltid lyckas ta väldigt stor plats när våra landsdelar skall jämföras och för-och-nackdelar skall redovisas. Det händer ofta att även människor från andra delar av landet finner det självklart att dessa landskap står i en klass för sig.

Dalarnas natur är enastående vacker och ingenstans kan naturupplevelserna bli större. Dalarnas historia uppvisar oräkneliga exempel på folkets redbarhet, tapperhet och rättspatos. Den svenska kungamakten har alltid kunnat lita på dalkarlarna (förutom när dessa har gjort uppror). Antalet stora män och kvinnor med rötterna i Dalarna är så många att det är ogörligt att räkna alla. Dalmasarnas genuina bondekultur överglänser allt annat. Endast i Dalarna har man fattat att alla byggnader måste vara målade med Falu rödfärg. Kan man åka skidor på andra ställen än i Dalarna? Och visst är Vasaloppet alla tävlingars moder och vinnaren är alla idrotters världsmästare. Möjligen kan vinnaren av kyrkrodden på Siljan (världens vackraste sjö) konkurrera. Ingenstans i Sverige förutom i Dalarna vet man hur midsommar firas. Like till spelmän som deltar i detta firande hittas bara i Dalarna. Självfallet har jultomten med sitt hov slagit sig ner vid Siljans strand. Finns det någon annan symbol för vårt land än Dalahästen?  Etc. etc.

Vi som kommer från små obetydliga och färglösa provinser som Blekinge, Halland, Härjedalen, Medelpad, Närke och Lappland har självfallet inga argument som på något sätt kan tära på Dalarnas storhet. Västergötland och Uppland försöker i ren desperation föra fram sin betydelse som centrala områden för uppkomsten av Sveriges rike. Men egentligen är det endast två landskap som på samma sätt som Dalarna genom åren lyckats torgföra sin betydelse och tillåtits pösa ut på bekostnad av de andra landskapen. Jag tänker naturligtvis på Värmland och Skåne! Varför Dalarna tillsammans med dessa två landskap lyckats så väl i marknadsföring och positionering ber jag att få återkomma till. Jag har mina teorier!

Utsikten ned i kalkbrottet
Ja, detta var en inledning till en sammanfattning av ett snabbesök till just Dalarna. Jag vill inte vara bitter och erkänner gärna att det faktiskt kan vara väldigt trevligt att åka till Siljansbygden. Huvudmålet med vår utflykt var Dalhalla där vår berömda operasångerska och melodifestivalsvinnare Malena Ernman hade lovat att uppträda. Som ni vet så är Dalhalla en friluftsteater som invigdes 1995. Den ligger 7-8 kilometer nordost om Rättvik. Scenen är uppförd i ett nedlagt dagbrott där man tidigare bröt kalk. Brottet är enormt stort, 400m långt, 175m brett och 65m djupt. Det visade sig att dessa mått tillsammans med de skrovliga väggarna gav en helt perfekt akustik. Jag har aldrig någonsin upplevt ett bättre ljud på någon arena eller teater som jag besökt. Vi blev faktiskt förbluffade över det fantastiska ljudet.
Scenen med delar av publiken

Malena Ernman tillhör en av mina allra största favoriter inom musiklivet och hon gjorde verkligen ingen besviken. Hon sjöng ett tiotal nummer ur operarepertoaren men också några folksånger och som extranummer kom hennes låtar från svensktoppen med en något upphottad La Voix som en härlig avslutning. Malena är en kvinna som inte bara sjunger fantastiskt. Hon uppträder också utan divalater och prestige. Man ser att hon verkligen tycker om att stå på scen och att hon vill ge allt för publiken.

Malenas gäster bidrog starkt till att kvällen blir svår att glömma. Hanna Husáhr är en sopran som debuterade på folkoperan för några år sedan. Hennes insatser på Dalhalla får mig att undra om inte hon är vår nästa stora internationella stjärna på operahusen. En som redan nästan är världstjärna är violinisten Cecilia Zilliacus. Hennes framträdande under kvällen tyckte åtminstone jag var bland de allra bästa numren. Georg Reidel gör ingen besviken och gitarristen Mats Bergström visade att han tillhör landets yppersta. David Hansen är en australiensare och countertenor. Han sjunger alltså i ett röstläge som är högre än en vanlig tenor. Kanske motsvarar röstläget den kvinnliga alten. När Malena och David sjöng duett så tyckte jag att han faktiskt hade högre röstläge än hon. Hade man hört de på skiva så hade jag tveklöst trott att det var två sopraner som sjöng. Men man bör ha i minnet att jag är näst intill tondöv. Musiken levererades av Dalasinfoniettans 28 musiker och dessa leddes av Gustaf Sjökvist. Denna orkester har Dalarna all anledning att vara stolt över.

Musikaliskt var vi väldigt belåtna med kvällen och ett besök på Dalhalla rekommenderas till alla. Mellan maj och september händer det något varje helg och ibland mitt i veckorna. Jag tror att de flesta smakriktningar kan tillfredsställas. Att vi hade väldig tur med vädret bidrog säkert en del till vårt positiva sinnelag. Jag har hört från andra att det kan vara väldigt tufft för publiken när det regnar och när kylan kryper ner i gropen.

Stolt ägare till Zorngården.
Till skillnad från Carl Larsson
så växte Zorn upp i Dalarna.
Zorngården. Man förstår nog var vikingasalen är belägen.
Nåväl, vad gjorde vi mer i Dalarna? Jo, två av det största turistmålen måste besökas. Jag tänker på Carl Larssons gård i Sundborn och Anders Zorns gård i Mora. Det var intressant att med ett dygns intervall besöka dessa gårdar och jämföra hur två av våra kostnärsgiganter tillsammans med sina hustrur löste bostadfrågan i början på förra seklet. Båda började med små torp, som efterhand och i takt med att pengarna strömmade in, byggdes ut till ganska gigantiska hus med en bostadsyta på cirka 600 m2. I båda husen är inredningen så gott som orörd sedan den tid konstnärerna med familjer bodde där. Medan inredningen i Larssons hus är ljus och lätt så är Zorns rustikare och mörkare. Men den största skillnaden är väl att Larssons skapade en ny inredningsstil som för många i samtiden blev till ett ideal medan inredningen i Zorns hus är att sammelsurium av olika äldre stilar. I båda husen finns många praktiska finesser som har uppfunnits av konstnärerna (eller i Larssons fall kanske av hustru Karin). Några av finesserna i Larssons möbler har faktiskt kopierats av IKEA.
Carl Larssongården i Sundborn
Zorngården var kanske det första hus i Sverige som hade varmvattenberedare som gav varmt rinnande varmt vatten. Ett kylskåp installerades också väldigt tidigt. Dessa tekniska innovationer hade säkert Zorn träffat på i USA dit han reste många gånger. Zorngården var också utrustad med Dalarnas (eller Moras?)  första privattelefon. I huset fanns också ett elektriskt intercom system som i huvudsak skulle underlätta för tjänstefolket. Det var trevligt att besöka båda gårdarna och vi guidades av ungdomar som visste vad de talade om. På Larssongården var vår guide faktiskt barnbarns barnbarn till Carl och Karin. Efteråt diskuterade vi i vilket hus vi helst skulle vilja bo. Jag var nog den ende som föredrog Zorngården. Anledningen till detta var den magnifika och storslagna "vikingasalen" med carambolebord, punschveranda och ett trevligt utrymme för skrivbord och böcker.

Villa Långbers från framsidan. Utsikten över Siljan är på baksidan
Var övernattade vi? Jo i Tällberg. Denna säregna by som någon gång under förra seklet seglade upp och blev ett populärt turistmål. Det är svårt att förstå att det fortfarande finns marknad för alla byns hotell. Det finns minst åtta hotell av någorlunda storlek. Vi bodde på ett som heter Villa Långbers. Det tillhör inte de största men det ligger högst upp och utsikten över Siljan är magnifik. Vi har inget att klaga på. Att vi fick kasta i oss middagen för att hinna till Dalhalla kan vi inte lasta hotellet för.

3 kommentarer:

  1. Jag tyckte mig märka en viss ironi i det inledande avsnittet, en ironi som jag själv till fullo förstår. Varför har Dalarna och dalmasar oh dalkullor blivit så kända och omtalade? Landskapet ligger visserligen rätt nära Stockholm, har en bitvis inte oäven natur som Uppland, Västmanland och södra Norrlandskusten saknar (mitt hemlandskap Gästrikland lär förena det fulaste av Norrland och Svealand), en gammal och erfaren turistindustri men vad mer? Kanske det var ett tidigt turistlandskap. Det kom ju även tidigt folk från dessa trakter som säsongarbetare i Stockholm så de var ju kända. Man kanske höll på sina sedvänjor; var litet speciella.

    Så har vi en historieskrivning från Gustav Vasas dagar som man har lyckats bevara och vinkla fördelaktigt. I själva verket var de då och då ganska uppstudsiga och har väl fortfarande en del konstig marklagstiftning som ställer till besvär. De hade väl liksom en egen kultur gissar jag. Den stora sjön Siljan spelade säkert en stor roll för dalakulturens sammanhållning.

    De ses inte som norrlänningar utan landskapet tillhör Svealand vilket försvårar tolkningen av väderleksrapporterna.

    Adelsmän eller tyska fogdar? Nej, nå möjligen då tyskt inflytande i bergsbruket längst i söder men väl inte så mycket som i Västmanland. Det fanns självägande rika bönder.

    Det är ju egentligen ganska ont om författare och annan mer utvecklad kultur från Dalarna; nå några författare är väl födda där men har gjort sig kända i Stockholm. Karlfeldt är möjligen ett undantag men en rumpmas närmast.

    Nej, författare kommer från Värmland och Väterbotten. Linné besökte Dalarna och skrev litet därom samt fann sin blivande hustru som gett upphov till en villagata i Kärrtorps "kärringstadsdel", Sara Moreas väg. Den blivande svärfadern hade uppmanat Linné att bilda sig mer innan han friade, så han reste utomlands och doktorerade. En äkta mas accepterar minsann inte vilken typ som helst till svärson!

    Sudden

    SvaraRadera
  2. Sudden!

    Om man endast ser till natur och klimat så har väl Dalarna mer likheter med Norrland än t.ex Gästrikland. Det sträcker ju sig också längre norrut än Gästrikland. Dessutom finns det riktiga fjäll i Dalarna. Undermedvetet räknar man nog också Dalarna till Norrland. Om någon ber mig räkna upp landskapen i Svealand blir jag alltid lite tveksam till Dalarnas tillhörighet. Hur indelningen av Sverige i landsdelar har gått till har jag ingen aning om. Landsdelarna har ju aldrig till skillnad från landskapen spelat någon roll ur administrativ synpunkt. Kanske tyckte centralmakten att de viktigare landskapen fick bli Svealand och var som grovt räknat fanns norr därom fick bli Norrland.

    Säkert har de något töntiga historierna om Gustafs äventyr i Dalarna spelat roll för Dalarnas ställning i landet. Historierna är skrivna av biskop Peder Svart på uppmaning av Gustaf själv. Enligt vissa källor skrev biskopen ner direkt vad kungen dikterade. Jag minns att vi i folkskolan tvingades lära oss dessa skrönor och förhördes på innehållet som om allt var fakta och historiskt belagt. Redan då grundlades vår beundran för de rättrådiga och djärva masarna och kullorna. Samtidigt fick vi lära oss att danskarna verkligen var ett obehagligt folk. Att våra förfäder på Gustafs Vasas tid var danskar talades det tyst om.

    Jag håller med om att det är svårt att komma på några stora författarnamn med härkomst från Dalarna. Du nämner Karlfeldt och visst honom går inte att förbigå även om han inte är någon av mina favoriter. På min dalautflykt lärde jag mig att han av sina polare (Zorn, Larsson m.fl.) kallades Elvan. Han plats i akademin var nämligen stol 11.

    Jag håller inte fullt ut med om att Västerbotten hyser många författare. Enquist och Lindgren är ju stora författare och så finns Lidman. Men för övrigt är det väl ganska glest? Småland har säkert betydligt fler stora författare.

    Apropå Småland så är detta ett typsikt landskap som orättvist fått stå tillbaka för Dalarnas kulturella imperialism. Från Småland kommer många stora män och kvinnor inom kultur, vetenskap och inte minst företagsamhet. En objektiv jämförelse mellan Dalarna och Småland skulle säkert utfalla till smålänningarnas fördel.

    I ett framtida inlägg på min blogg skall jag lägga fram min tes om varför Dalarna, Värmland och Skåne ofta hålls förmer än de övriga landskapen.

    CH

    SvaraRadera
  3. Ger mig inte in i landskapsdebatten. Det har jag alldeles för lite kunskap om. Lockar till besök gör ditt inlägg. Cecilia Zilliacus var ett nytt namn. Fin inspelning med henne och Södra Bergens Balalaikor hittades på YouTube http://www.youtube.com/watch?v=_rN9k6GAkZY
    /Amatören

    SvaraRadera