fredag 25 november 2011

SAOL som app

Kom ut första gången 1874.
Nu är 14:e upplagan på gång
Svenska Akademiens ordlista har följt mig alltsedan tiden på läroverket. Jag vet inte hur många ordlistor som jag har avverkat men jag har absolut inte införskaffat en ny bok i samma takt som nya upplagor har getts ut. En ny upplaga brukar ju knappast innebära några avsevärda förändringar i förhållande till föregående upplaga. Den blå boken med det behändiga formatet har jag alltid haft lättillgänglig, både hemma vid skrivbordet och på min arbetsplats. Men nu är det slut på det. Boken kommer att förpassas till ett avsides hörn av bokhyllan, där den få ta plats tillsammans med bl.a. en gammal upplaga av Standard Mathematical Tables, en mycket nött ELFYMA, diverse ordlistor, föråldrade lexikon och uppslagsböcker och en del andra tabellverk. Varför detta tragiska slut för en gammal trotjänare? Jo, den Svenska Akademien har uträttat storverk och gjort bokversionen av sin ordlista överflödig.

Detta verk som förr var oumbärligt
 för ingenjörer och naturvetare
kommer fortfarande ut i bokform.
 Man  är uppe i 32:a upplagan.
Man har nämligen låtit släppa den allra senaste versionen av SAOL i form av en s.k. app, som enkelt kan laddas ner till iPhonen.  Det funkar naturligtvis lika bra om man har en androidmobil. Appen är mycket lätt att använda och ger dig snabb tillgång till 125 000 svenska ord med anvisningar om hur de stavas och böjs. Den innehåller också en effektiv felstavningsfunktion. Om man inte vet exakt hur ett ord stavas så kan man chansa på en ungefärlig stavning och väldigt ofta får man den korrekta stavningen till svar. Om man till exempel  söker stavningen av ordet jämvikt och anger "jämmvickt" som sökbegrepp så får man genast information om korrekt stavning. Skriver man "schför" istället för chaufför som får man också upp den korrekta stavningen men som alternativ kommer också ordet schäfer upp. Appen är också mycket användbar för korsordslösare eftersom det finns en funktion som söker efter ord som innehåller vissa bokstäver. I sökningen anges de bokstäver man saknar med mellanslag eller tecknet *. Har man väl laddat hem appen så behöver man inte vara nätansluten för att nyttja den.

Appen är helt gratis, vilket för mig förefaller vara alltför gentilt. En femtiolapp per nedladdning vore inte alls orimligt och skulle ge ett icke obetydlig bidrag till förmån för Akademiens insatser för språk och litteratur. Man bör väl också betänka att försäljningen av bokutgåvan kommer att minska drastiskt. Hur som helst så skall Akademien ha stort beröm för det här initiativet, som jag antar till stor del är Peter Englunds förtjänst. Kanske vågar man också dra slutsatsen att detta är en liten kursändring mot en "Akademi i tiden".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar